"Уча се да ходя" – след 35 дни пенсионерите в Сърбия навън

Няма точни данни за заразените с коронавирус в Южна Сърбия
22 апр 2020 15:39, Елка Василева
6
 "Уча се да ходя" – след 35 дни пенсионерите в Сърбия навън
Снимка: архив, БГНЕС

На журналистите в Южна Сърбия им е все по-трудно да получат прецизни данни за броя на тестваните хора и за заразените с коронавирус, пише вестник "Данас". Данните от място се различават съществено от онези, които публикува официалният сайт Ковид-19.рс. По данни на официалния сайт в седем общини на Пчински окръг /до границата с България/ с коронавирус са заразени 129 души.

Местните медии съобщават за два нови случая в община Търговище, в която официално не е регистриран нито един случай на зараза, а се споменава за двама починали миньори. Председателят на Градския щаб на община Вране с дни не се е обръщал към гражданите, не организира пресконференции и напълно игнорира всякакъв контакт с местните медии, както и с кореспондентите на националните телевизии и вестници.

Същевременно председателят на Кризисния щаб за Нишкия и Топличкия окръг Бранислав Недимович съобщи, че 252 души ще бъдат изписани днес от Клиничния център в Ниш, в който са настанени болни от COVID-19 от цяла Южна Сърбия.

Още по темата

След 35 дни забрана за излизане навън хората над 65 години в Сърбия снощи можеха да излязат на разходка за половин час. Мнозина вървяха сами или по двойки, спазвайки дистанция и с маски, вдигнати чак до очите, пише "Данас" в репортаж по темата.

Възрастна жена върви съвсем бавно, подпирайки се с бастун. "Какво да кажа, уча се да ходя", отговаря тя на въпрос на журналиста и обяснява, че отива само на 100 метра от дома си, до пощата. Следващата възможност за разходка пенсионерите ще имат в петък.

Днес започва "малката матура" - изпитите, които завършващите осми клас ученици трябва да вземат, пише вестник "Новости". Днес в интервала от 8 часа до 20 часа започва пробният онлайн изпит по сръбски език, утре ще бъде изпитът по математика, а в петък ще е комбинираният изпит. Тестът ще продължи 60 минути, смятано от момента, в който ученикът актуализира регистрирането си в образователната платформа "Моята класна стая". В платформата са регистрирани 51 700 ученици. Осигурени са таблети и интернет за 2844 ученика, или за 4,3 процента от този набор, съобщи министерството на образованието и добави, че след дарение няма ученик без техническо средство и интернет. В случай, че има някакъв проблем, учениците могат да получат в училище и трите теста на хартия на 24 април. Отговорите ще бъдат публикувани довечера в 20 часа, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Що за заглавие е това? 35 дни заключени вкъщи и атрофирани и после много интересно как ще се "учат да ходят". Това може и да са родителите на "автора" на тази чутовна глупост. Това някакъв експеримент ли е всъщност? Гавра? Подигравка? Нямам думи!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сайта worldometer Сърбия е с 7114 заразени и 134 починали. Много са.
4
8
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
А кой вярва на статистика и данни подадени от комунистически и религиозни диктатури като Сърбия, Русия, Китай, Сев. Корея, Иран и др.Аре, знаеме се.
3
2
 
10
 
! Отговори
111 преди 4 години
До Еее 1Много зле сте информирани. Техните мерки са много по строги от нашите.По Великден и Цветница нямаха право даже да излизат от дома си повече от 48 часа.Македонците също.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия и в Сърбия се наблздава положителна динамика.Дали защото и на двете страни Русия оказа хуманитарна помощ, която пристигна с 15 тежки ВКС-транспорти в Италия и с 11 тежки ВКС-транспорти в Сърбия?
1
16
 
2
 
! Отговори
Еее преди 4 години
То бива пропаганда ама вашето никъде то няма. Сърбия не е въвеждала никога извънредно положение, хората никога не са затваряни по домовете им, там живота кипи. Имат само 100 заразени, но те са добре изолирани. Ресторанти, кафенета, всичко работи на макс. Икономиката им процъфтява.